Παρουσίαση και δοκιμή νέων προϊόντων Olympus

Παρουσίαση και δοκιμή νέων προϊόντων Olympus

Την περασμένη Τετάρτη 27/05, η νέα αντιπροσωπία της Olympus στην Ελλάδα Zegetron A.E., οργάνωσε μια παρουσίαση και δοκιμή για τα νεώτερα προϊόντα της Olympus. Η διοργάνωση έλαβε χώρα σε ένα εξαιρετικό χώρο: το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στο κέντρο της Αθήνας. Ένα κτίριο εκπληκτικού σχεδιασμού όσο και με κορυφαίο φωτογραφικό ενδιαφέρον, ιδανικό για ένα τέτοιo event.

O κ. Tomas Victoria από την Olympus Τσεχίας ήταν ο εισηγητής, και κατόρθωσε να παρουσιάσει τόσο τη γενικότερη φιλοσοφία της Olympus όσο και τα νέα προϊόντα με καθαρό και ολοκληρωμένο τρόπο.

Ας δούμε λοιπόν τι πράγματα είδαμε και δοκιμάσαμε. Αναφορικά με νέες κάμερες, η πιο ενδιαφέρουσα ήταν φυσικά η E-M5 mk2, που έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσει δυναμική στην Ελληνική Αγορά (περισσότερα, και το πρώτο πραγματικό τεστ επί ελληνικού εδάφους, εδώ). Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον πάντως, παρουσίαζαν οι νεώτεροι φακοί στη σειρά Zuiko Pro.

Αν και ήδη στην αγορά για μερικούς μήνες τώρα, ο 40-150mm f/2.8 (και ο αντίστοιχος teleconverter) είναι ένας σχετικά νέος φακός, και ο πρώτος που βρέθηκε στα χέρια μου. Όλοι οι φακοί χρησιμοποιήθηκαν με την Ε-Μ1.

Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουν πως ο 40-150mm είναι ένα φανταστικό κομμάτι φωτογραφικού εξοπλισμού, άνετα ισάξιος με οποιονδήποτε επαγγελματικό φακό της κατηγορίας εκεί έξω, και καλύτερος από πολλούς απ'αυτούς. Κορυφαία ποιότητα κατασκευής, που αντανακλά και στη χρήση, θαυμάσια ισορροπία (ακόμα και στην Ε-Μ1 χωρίς το grip) και άπταιστες επιδόσεις, όλα συνηγορούν σε έναν πραγματικά επαγγελματικό φακό. Με τη βοήθεια του IBIS, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωφρενικά χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, και είναι οξύς σαν ξυράφι ακόμα και στο πιο ανοιχτό διάφραγμα.  Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πόσο καλό πακέτο είναι, με την Ε-Μ1, για δουλειές φωτορεπορτάζ. Πραγματικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος φωτογραφικός συνδιασμός σ'αυτή την κατηγορία, που να προσφέρει τέτοιο μίγμα απόδοσης, IQ, ευκολίας χρήσης και ευελιξίας.

Εδώ ένα μικρό πακέτο φωτο μ'αυτό τον φακό:

Στη συνέχεια, ένα από τα αστέρια της παρουσίασης, ο νέος 7-14mm f/2.8 Pro. Αν και γενικά δεν είμαι ιδιαίτερα "ευρυγώνιος" φωτογράφος, θα μπορούσα να αλλαξοπιστήσω με έναν τέτοιο φακό. Η ποιότητα κατασκευής είναι παρόμοια με του 40-150mm, δίνοντας μια αίσθηση στιβαρότητας και ακρίβειας. Πάνω στην κάμερα, είναι ελαφρά ογκώδης, αλλά όχι διαφορετικός από, π.χ. τον Zuiko 75mm f/1.8. Λεπτομέρειες όπως το push back δακτυλίδι χειροκίνητης εστίασης και το προγραμματιζόμενο Fn button, απλά τον καθιστούν ακόμα πιο επιθυμητό. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως, με το μόνιμο lens hood, δεν υπάρχει προς το παρόν επιλογή για προσαρμογέα φίλτρων, αν και μάθαμε από την Olympus πως κάτι ετοιμάζουν για το εγγύς μέλλον.

Και μετά έχουμε την ποιότητα εικόνας.

Ο φακός παρουσιάζει κορυφαία χαρακτηριστικά ως προς τις παραμορφώσεις και την αντίσταση στο flare (ουσιώδες για τέτοιας κατηγορίας φακούς), και είναι πολύ οξύς, ακόμα και στο μεγαλύτερο διάφραγμα. Φυσικά, εστιάζει ακαριαία, όπως πρακτικά όλοι οι σύγχρονοι Zuiko. Αλλά είναι η οξύτητα, το περιορισμένο βινιετάρισμα και οι χαμηλές παραμορφώσεις που τον κάνουν ένα must για αρχιτεκτονική φωτογραφία και φωτογραφία τοπίου. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι η πολύ κοντινή ελάχιστη απόσταση εστίασης, που μπορεί να αποδώσει έτσι ρηχό βάθος πεδίου. Και, όπως φαίνεται και από τα δείγματα παρακάτω (π.χ. στη φωτογραφία με το ρολόι), το bokeh είναι εξαιρετικό για φακό αυτού του είδους:

Τέλος, ήταν η σειρά του πιο διασκεδαστικού φακού της σειράς, του υπέροχου 8mm f/1.8 fisheye.

Η εμπειρία χρήσης αυτού του φακού είναι απλά η χαρά του παιδιού. Επειδή, καταρχάς, μπορεί κάποιος να κάνει αυτό σε φίλους και συνεργάτες:

 

Αλλά περιμένετε! Ο φακός σίγουρα δεν είναι παιχνίδι. Παρακαλώ δείτε το ρηχό βάθος πεδίου και το γράψιμο στις ανεστίαστες περιοχές, ειδικά στην τελευταία φωτο. Πρόκειται για έναν σοβαρό φακό, με πραγματικά κορυφαίες επιδόσεις. Βλέπετε, οι περισσότεροι fisheye είναι στο f/2.8 ή f/3.5 και συνήθως χρησιμοποιούνται 1-2 στοπ πιο κλειστοί. Κατ'αυτόν τον τρόπο, τα πάντα στο Σύμπαν είναι εστιασμένα. Η απόδοση μια fisheye προοπτικής με ρηχό βάθος πεδίου, δίνει επιπλέον δημιουργικές δυνατότητες και ήταν εφικτή, μέχρι τώρα, μόνο με καναδυό φακούς σε FF συστήματα.

Περιττό να πούμε πως μοιράζεται την ίδια υψηλή ποιότητα κατασκευής με τους άλλους Pro, αλλά, όντας ο μικρότερος απ'όλους, είναι και ο πιο εύκολος στη χρήση. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που θα μπορούσα προσωπικά να τον χρησιμοποιήσω εκτεταμένα: φωτογραφία event, concert και performance, από τη μία, documentary και ταξιδιωτική φωτογραφία (με μια πιο αρτίστικη διάσταση), καθώς και διάφορες εφαρμογές εσωτερικών χώρων. Οι fisheye δεν είναι και τόσο κάθετης εφαρμογής φακοί όσο νομίζουν πολλοί.

Τα παρακάτω δείγματα, δίνουν μια ιδέα των δυνατοτήτων:

Όμορφα κορίτσια και παλιά αυτοκίνητα, αχτύπητος συνδιασμός (με τον 40-150mm f/2.8)

Συμπερασματικά, αν και δεν υπήρχε πολύς χρόνος, σίγουρα περάσαμε θαυμάσια με τους Pro Zuiko. Μόνο ένας φακός απομένει να βγει στην παραγωγή από την Pro σειρά: ο 300mm f/4 telephoto. Μ'αυτόν, η Olympus ολοκληρώνει το πιο ώριμο σύστημα φακών μεταξύ των mirrorless συστημάτων, με πλήρως επαγγελματικές προσφορές. Όλοι είναι Pro φακοί είναι εξαίρετοι, τόσο στη χρήση όσο και στα αποτελέσματα. Και, όπως ξέρουν όλοι, οι φακοί είναι που κάνουν το σύστημα. Όλοι τους θα αποδώσουν ακόμα καλύτερα στην περίπτωση που η Olympus φέρει μια νεώτερη, υψηλότερης ποιότητας εικόνας κάμερα, μεσοπρόθεσμα. Ελπίζω να έχω την δυνατότητα να δοκιμάσω αυτούς τους φακούς περισσότερο και ειδικά σε "πραγματικές συνθήκες" το συντομότερο, και εννοείται ότι θα αναφέρω με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

Η νέα αντιπροσωπία, δείχνει αποφασισμένη και με διάθεση να προωθήσει την Olympus με επιθετικό και πλήρως επαγγελματικό τρόπο. Πράγμα που ενισχύει τις ελπίδες για το brand στην αγορά μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ελπίζουμε να δούμε καρπούς της αποφασιστικότητας που δείχνουν το συντομότερο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Σάκη Αγερίδη, διευθυντή ανάπτυξης προϊόντων για την Zegetron, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους της εταιρείας που γνωρίσαμε, για την εξυπηρετική, ευγενική και επαγγελματική τους συμπεριφορά. Στον Μάρκο Σταυρινάκη για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από το κατάστημά του, και, φυσικά, στους φίλους και συνεργάτες Νίκο Βιτσιλάκη και Δημήτρη Καϊόγλου.

Ειδικά επειδή με άφησαν να τους μεταμορφώσω σε καρτούν.

Sony FE 70-200mm f/4.0 G OSS στην a7, μέρος 1ο (πρώτες εντυπώσεις και δείγματα)

Sony FE 70-200mm f/4.0 G OSS στην a7, μέρος 1ο (πρώτες εντυπώσεις και δείγματα)

Sony a7 πρώτης γενιάς: αποτελεί ακόμα καλή επιλογή;

Sony a7 πρώτης γενιάς: αποτελεί ακόμα καλή επιλογή;

0