Sony a7 πρώτης γενιάς: αποτελεί ακόμα καλή επιλογή;

Sony a7 πρώτης γενιάς: αποτελεί ακόμα καλή επιλογή;

H Sony εγκαινίασε ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στην Ιστορία των mirrorless, ανακοινώνοντας το πρώτο -πρακτικά- σύστημα FF mirrorless με την a7 πρώτης γενιάς. Όμως αυτό ήταν σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν και, από τότε, η γκάμα εμπλουτίστηκε με 3 ακόμα μοντέλα. Συμπεριλαμβανόμενης της δεύτερης γενιάς αυτής της κάμερας, με σταθεροποίηση στο σώμα και διάφορες άλλες βελτιώσεις. Έτσι η ερώτηση είναι, αποτελεί η a7 και σήμερα μια καλή επιλογή;

Είχαμε την ευκαιρία, χάριν στη Sony Hellas, να έχουμε στη διάθεσή μας μια a7 για ένα χρονικό διάστημα πλέον, και εδώ είναι μια σύντομη παρουσίαση, σχετική με την παραπάνω ερώτηση.

Καθώς δεν είχα ποτέ εκτεταμένη εμπειρία με Sony, το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι πως βρήκα την κάμερα αρκετά εύκολη στην ρύθμιση. Βοήθησε πολύ το Ralfs Foto-Bude, ένα κανάλι στο youtube το οποίο συνιστώ ιδιαιτέρως. Πάντως, τα μενού της Sony είναι πολύπλοκα: υπάρχουν πολλές επιλογές και διάφοροι τρόποι να τις ρυθμίσει κάποιος, οπότε λίγη βοήθεια είναι απαραίτητη, τουλάχιστον αρχικά.

a7 + Olympus Zuiko OM 50mm f/3.5 macro

Η a7 είναι μια κάμερα με ωραία χρηστικά χαρακτηριστικά. Έχει το ιδανικό βάρος και μέγεθος, εφόσον χρησιμοποιούνται μικροί ως μέτριοι σε μέγεθος και βάρος φακοί. Υπάρχει βέβαια και επιπλέον battery grip που βοηθάει με μακρύτερους φακούς. Με αρκετά παραμετροποιήσιμα κουμπιά, σε συνδιασμό με τα δύο control dials και το dial για υπο/υπερ-έκθεση, λίγα μπορεί να λείψουν σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. Το grip είναι ωραίο στην αίσθηση, και μάλιστα έχει μια έξυπνα τοποθετημένη εγκοπή στο μέσον του, που το κάνει εργονομικά πιο εύκολο στο κράτημα. Γενικότερα, η κάμερα έχει μια αίσθηση στιβαρότητας, ενώ παραμένει αρκούντως ελαφριά και μικρή.

a7 + Sony 28-70mm f/3.5-5.6

Σε γενικές γραμμές, ειδικά όταν χρησιμοπιούνται προσαρμοσμένοι φακοί, η κάμερα μου έδωσε την ίδια αίσθηση με μια Olympus OM film camera. Είναι περίπου στο ίδιο βάρος και μέγεθος και, πολύ σύντομα, η όλη εμπειρία χρήσης μοιάζει απόλυτα φυσική. Πράγμα που μας φέρνει στο κύριο πλεονέκτημα της οικογένειας a7: είναι πραγματική απόλαυση στη χρήση με προσαρμοσμένους manual φακούς. Η χειροκίνητη εστίαση είναι τόσο εύκολη και διαισθητική: απλά έχεις ένα f-button το οποίο με ένα πάτημα εμφανίζει ένα "κουτί" εστίασης (το οποίο μπορεί να μετακινηθεί εύκολα στο κάδρο), ένα ακόμα πάτημα μεγενθύνει την εικόνα και, παράλληλα, υπάρχει ένα εξαιρετικό focus-peaking σαν βοήθημα στην ακρίβεια της εστίασης. Το EVF είναι μεγάλο και καθαρό, όπως και η πίσω οθόνη, οπότε κανένα πρόβλημα με το να βλέπεις ακριβώς τι κάνεις.

Κάποιος με εμπειρία σε παλιές θρυλικές μηχανές, όπως οι ΟΜ και οι Nikon FM, θα βρει την όλη εμπειρία απολύτως φυσική και ευχάριστη. Φυσικά, όντας FF μηχανή,  με την a7 δεν έχει κάποιος να ανησυχεί για μετατροπές εστιακών μηκών, όπως με μικρότερους αισθητήρες.

a7 + Olympus Zuiko OM 135mm f/2.8

Σε ό,τι αφορά στην χρήση πάντως, υπάρχουν μερικά ενοχλητικά χαρακτηριστικά. Η ευαισθησία του αισθητήρα του EVF είναι ένα απ'αυτά. Μου θυμίζει την αρχική (πριν οποιοδήποτε firmware update) Olympus E-M5, όπου ο αισθητήρας ήταν υπερευαίσθητος. Άλλη μια εκνευριστική παράμετρος, είναι ο θόρυβος του κλείστρου. Την πρώτη φορά που το πίεσα, ήμουν σίγουρος πως κάτι έσπασε μέσα στην κάμερα. Τόσο δυνατά ακούγεται, αν έχει κάποιος συνηθίσει σε οποιαδήποτε άλλη mirrorless. Οπωσδήποτε ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε την a7 για φωτογραφία δρόμου, αν θέλετε να περάσετε απαρατήρητοι. Επίσης δίνεται η εντύπωση πως το κλείστρο μπορεί να προκαλεί ανεπιθύμητους κραδασμούς, με ορατά αποτελέσματα στην τελική εικόνα. Η ζωή της μπαταρίας επίσης δεν είναι σπουδαία, αν και επαρκής. Από την άλλη πλευρά, ο μετρητής της μπαταρίας είναι αρκετά ακριβής, σε αντίθεση με τις Fuji και Olympus, όπου ο αντίστοιχος μετρητής είναι για τα πανηγύρια. 

a7 + Olympus Zuiko OM 24mm f/2.8

Ωστόσο, η απόκτηση μιας FF κάμερας, για τους περισσότερους, αφορά την ποιότητα εικόνας. Ασφαλώς, έχοντας έναν σπουδαίο αισθητήρα 24Mp μέσα στην κάμερα, είναι ένας πολύ βασικός λόγος για να την αγοράσει κάποιος. Δεν θέλω να αναφερθώ πάλι στους "FF junkies", αλλά, σίγουρα, ξέρω πολλούς που δεν είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον για mirrorless μέχρι να εμφανιστεί η επιλογή για full frame. Οπότε ας δούμε τα πράγματα αντικειμενικά.

Δυστυχώς, δεν είχαμε ακόμα την ευκαιρία να τεστάρουμε την κάμερα με υψηλής ποιότητας native φακούς, είμαι σίγουρος πως αυτό θα διορθωθεί στο άμεσο μέλλον και θα έχουμε περισσότερα να πούμε. Το θέμα είναι πως, η a7, δεν είναι η πιο πρόσφατη FF κάμερα, ούτε καν η τελευταία ενσάρκωση του συγκεκριμένου αισθητήρα. Σίγουρα υπάρχουν σήμερα κάμερες με καλύτερη συνολικά ποιότητα εικόνας, χρησιμοποιώντας καλύτερες εκδόσεις του ίδιου αισθητήρα. Επίσης, ας είμαστε ειλικρινείς: σήμερα, κάμερες με μικρότερους αισθητήρες έχουν διανύσει πολύ δρόμο και είναι πλέον δύσκολο να βρει κάποιος ουσιώδεις διαφορές, στον πραγματικό κόσμο, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα εικόνας. Αυτό αληθεύει ακόμα και για τις APS-C κάμερες της ίδιας της Sony.

Παρ'όλα αυτά, η ποιότητα εικόνας από την κάμερα είναι εξαιρετική και απόλυτα επαρκής για να ικανοποιήσει τον καθένα, εκτός από τους παρανοϊκούς pixel peepers εκεί έξω. H Sony είναι διάσημη για το δυναμικό εύρος και το βάθος χρώματος που παράγουν οι αισθητήρες της και, δεδομένων των συνθηκών, η a7 είναι ικανή για εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στους κύκλους του διαδικτύου, έρχεται συχνά το θέμα της συμπίεσης 11+7 bit που χρησιμοποιεί η Sony και σε τι βαθμό υποβιβάζει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάτω από απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες τα περί του συγκεκριμένου θέματος, οπότε δεν έχω απάντηση. Ας μείνουμε στο ότι σίγουρα υπάρχουν FF κάμερες με καλύτερο IQ.

Προσπαθώντας να απαντήσουμε αν η a7 ακόμα αντιπροσωπεύει μια καλή επιλογή, ας δούμε το εξής: μπορεί κάποιος να την αγοράσει πλέον κοντά ή λιγώτερο από 1000€ καινούργια. Μπορεί να βρει κάποιος μεταχειρισμένες, σε εξαιρετική κατάσταση, πρακτικά καινούργιες και με λίγα κλικ, κοντά στα 800-850€. Αν πρέπει σώνει και καλά να έχετε FF (και υπάρχουν διάφοροι ανόητοι λόγοι να νομίζει κάποιος πως πρέπει, αλλά και αρκετοί πραγματικά σοβαροί λόγοι που μπορεί πράγματι να ισχύει), με τα ίδια χρήματα μπορείτε να βρείτε είτε αρκετά παλιότερες ή σε χειρότερη κατάσταση μεταχειρισμένες DSLR. Εκ'των οποίων καμμία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί συνολικά την a7. Και, αν ένας βασικός στόχος είναι η προσαρμογή φακών απροβλημάτιστα, η α7 αποτελεί ιδανική επιλογή. Τέλος, αν πιστεύει κάποιος πως η σειρά Α της Sony θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να επεκτείνεται -πράγμα μάλλον σίγουρο, εφόσον ήδη το σύστημα δείχνει προοπτικές και πολύ ενδιαφέροντες φακοί παρουσιάζονται συνεχώς- τότε η φτηνή a7 είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσει, και να χτίσει σταδιακά ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Εν κατακλείδι, προσωπικά ανέπτυξα μια σχέση αγάπης/μίσους με την a7, αλλά σταδιακά άρχισα να τη συμπαθώ. Ανυπομονώ να δω πως εξελίσσεται το σύστημα στο μέλλον, πάντως τα σημάδια είναι σίγουρα ενθαρρυντικά.


Ο κιτ φακός (Sony 28-70 f/3.5-5.6) χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τεστ. Επικρατεί ένας συγκεκριμένος σνομπισμός σχετικά με τους κιτ φακούς, όχι αναίτια. Ο συγκεκριμένος είναι ελαφρύς (από καλής ποιότητας πλαστικό) φακός, εστιάζει γρήγορα, είναι εύκολος στη χρήση και η ποιότητα εικόνας που παράγει δεν έχει να ζηλέψει από ανάλογους FF kit φακούς (π.χ. τον 24-85mm Nikon). Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι συμφωνούν πως δεν είναι πολύ μακριά από τον Zeiss 24-70 f/4. Το πιο σημαντικό, αν αγοράσει κάποιος την κάμερα με τον φακό σαν κιτ, είναι ιδιαίτερα οικονομικός. Δείχνει αρκετά οξύς, όταν χρησιμοποιείται για γενική φωτογραφία και σαν φακός βόλτας, για ταξιδιωτική φωτογραφία και τα σχετικά. Ασφαλώς, μην περιμένετε θαύματα, με απόλυτα κριτήρια, σε contrast ή χρωματική απόδοση και, ιδιαίτερα, στην ποιότητα του bokeh. Κατά τη γνώμη μου το τελευταίο είναι "busy" και μάλλον άσχημο.

a7 + Sony 28-70mm f/3.5-5.6

a7 + Sony 28-70mm f/3.5-5.6, 100% crop από την προηγούμενη φωτογραφία

Εδώ ολοκληρώνεται αυτή η αρχική σύντομη γνωριμία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Sony Hellas  και φυσικά στον καλό μου φίλο και συνεργάτη  Νίκο Βιτσιλάκη. Εδώ μια μικρή συλλογή από φωτογραφίες με την κάμερα, περισσότερες στο προσεχές μέλλον.


Παρουσίαση και δοκιμή νέων προϊόντων Olympus

Παρουσίαση και δοκιμή νέων προϊόντων Olympus

Showroom10 fashion event: 16+1 contemporary Greek designers

Showroom10 fashion event: 16+1 contemporary Greek designers

0