Samyang 100mm ED UMC f/2.8 macro

Samyang 100mm ED UMC f/2.8 macro

Μετά τη δοκιμή του εξαιρετικού Samyang 135mm f/2 (για περισσότερα εδώ και εδώ), έχουμε έναν ακόμα ενδιαφέροντα φακό από την Samyang: τον 100mm f/2.8 macro.

Η Samyang τα "δίνει όλα" με τις τελευταίες κυκλοφορίες της, επιχειρώντας να καλύψει κάθε πιθανό εστιακό μήκος και απαίτηση χρηστών. Όπως και με όλους τους φακούς της εταιρείας, ο macro είναι η ίδια ακριβώς οπτική φόρμουλα, ανεξαρτήτως συστήματος, με μόνο την απόσταση του πίσω στοιχείου να διαφοροποιείται ανάλογα με το mount. Ο φακός δοκιμάστηκε σε micro four thirds και Fuji κάμερες, αλλά, να επαναλάβουμε, όλα τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα σε οποιοδήποτε σύστημα (εκτός όπου αναφέρεται κάποια τεχνική διαφορά).

Ο φακός θυμίζει ακρετά τον 135άρη: είναι κοντά στο μέγεθος και το βάρος. Στην πραγματικότητα είναι κάπως μικρότερος και ελαφρύτερος, αλλά όχι πολύ. Σε κάποιο από τα μεγαλύτερα μοντέλα mirrorless (ιδιαίτερα με grip), έχει καλή ισορροπία και δεν δημιουργεί προβλήματα στο χειρισμό. Αυτό ισχύει και πρακτικά για οποιαδήποτε DSLR επίσης. Είναι ένας μεγάλος φακός, αλλά μέχρι του σημείου να εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι να γίνεται μπελάς.

Πρόκειται για έναν πολύ καλοφτιαγμένο φακό, όπως μας έχει συνηθίσει η Samyang τελευταία. Κατασκευάζεται από καλής ποιότητας βιομηχανικό πλαστικό συν κάποια μεταλλικά εξαρτήματα. Διαφωνώ ριζικά με όσους υποστηρίζουν ότι η Samyang θα έπρεπε να αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερο μέταλλο: δεν υπάρχει τίποτα απολύτως λανθασμένο με τη χρήση εναλλακτικών υλικών, ειδικά αν είναι συμπαγή και ελαφρύτερα. Ο φακός έρχεται με ένα καλής ποιότητας hood και το συνηθισμένο για τη Samyang υφασμάτινο πουγκί.

Στη χρήση είναι πολύ ακριβής και, τελικά, απλός και εύκολος. Το δακτυλίδι των διαφραγμάτων έχει ένα ικανοποιητικό κλικ, ενώ αυτό της εστίασης διαθέτει τόσο μακρά διαδρομή όσο χρειάζεται. Το τελευταίο είναι επίσης πολύ απαλό στη χρήση, μια πολύ σημαντική παράμετρος για έναν manual macro φακό.

Στρέφοντας την προσοχή μας στην οπτική απόδοση, έχουμε πλέον συνηθίσει στην προσφορά από την Samyang σχεδιάσεων με βελτιστοποιημένα οπτικά χαρακτηριστικά και οξύτητα. Η ανάλυση του φακού είναι σε υψηλά επίπεδα, ήδη από το μέγιστο διάφραγμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στο κέντρο του κάδρου, ενώ τα άκρα και οι γωνίες είναι -φυσικά- κατώτερα με πλήρως ανοιχτό διάφραγμα. Τα άκρα αποκτούν πλήρη οξύτητα περίπου στο f/5.6 και οι γωνίες είναι σε εξαιρετικό επίπεδο από το f/8 ή κάπου εκεί. Να σημειωθεί ότι μάλλον διυλίζουμε τον κώνωπα εδώ, δεδομένου ότι, στις περισσότερες κάμερες, μικρή θα είναι η διαφορά, π.χ. στο f/6.3 έναντι του f/8.

Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι οι macro φακοί έχουν περιορισμένη χρησιμότητα, σαν τέτοιοι, όταν τους χρησιμοποιούμε σε μέγιστα διαφράγματα. Πραγματικά, οι περισσότεροι περνούν τη ζωή τους στο f/8 και σε μικρότερα διαφράγματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάρει κάποιος χρήσιμο βάθος πεδίου διαφορετικά, εκτός αν χρησιμοποιηθούν τεχνικές όπως focus stacking. Δυστυχώς, η χρήση παρόμοιων τεχνικών δεν είναι πάντοτε εφικτή στην εφαρμογή, και είναι κυρίως για χρρήση σε ελεγχόμενα (studio) περιβάλλοντα.

(Photo credits: Dimitris Kaioglou)

Μια κύρια απαίτηση από έναν καλό macro φακό,είναι η απόδοση του σε σχέση με ελλατώματα στην τελική εικόνα: σαφέστερα, στην έλλειψη των τελευταίων. Με ευχαρίστηση σημειώνω ότι χρωματικές εκτροπές, τόσο κατά μήκος όσο και πλευρικές, είναι άνευ σημασίας γι'αυτό το φακό. Σημαντικό στοιχείο, μιας και τέτοια προβλήματα δεν διορθώνονται πάντα εύκολα, σε macro περιβάλλον.

Όπως και πρακτικά όλοι οι σύγχρονοι macro, οι παραμορφώσεις είναι ανύπαρκτες και εδώ. Το βινιετάρισμα από την άλλη, υπάρχει σε μέγιστο διάφραγμα, όχι πάντως σε σημείο που να δημιουργεί προβλήματα στον πραγματικό κόσμο. Θα είναι πιο εμφανές με μια κάμερα FF, και φεύγει στην πράξη από το f/5.6 και μετά. Ένα ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό είναι πως ο φακός διατηρεί την αντίθεση και το χρώμα από πλήρως ανοιχτός, και παρουσιάζει αντίσταση στα flares και την απώλεια αντίθεσης, ακόμα και απέναντι σε ισχυρές φωτεινές πηγές.

Ένα άλλο ωραίο χαρακτηριστικό είναι το ευχάριστο bokeh: αυτό είναι σίγουρα σημαντικό στο ρόλο του macro, αλλά επίσης και για όσους ενδιαφέρονται για τη δευτερεύουσα χρήση του Samyang σαν φακού-πορτραίτου. Το γράψιμο στα out of focus σημεία ποτέ δεν γίνεται νευρικό ή απότομο και, αν και δεν μπορεί να φτάσει τις επιδόσεις "εξειδικευμένων" φακών πορτραίτου, αποδίδει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο σ'αυτή τη χρήση.

Συνολικά, ο Samyang 100mm f/2.8 macro αποδίδει όπως θα περίμενε κάποιος από έναν κορυφαίο φακό macro. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι πως, αναλόγως με το σύστημα, αντιμετωπίζει ισχυρότατο ανταγωνισμό από άλλους native ή adapted φακούς. Στο τεστ του Samyang 135mm f/2 καταλήξαμε ότι αυτή τη στιγμή είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές, ανεξαρτήτως συστήματος, και μπορεί να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Ο 100άρης macro έχει πολύ δυσκολότερη αποστολή.

Ανταγωνιστικοί φακοί για Canon και Nikon DSLR (είτε των εταιρειών είτε τρίτων κατασκευαστών, π.χ. από την Tamron ή τη Sigma) είναι, για να είμαστε ειλικρινείς, εξαιρετικοί. Όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης έρχονται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και είναι κυρίως AF. Το τελευταίο δεν είναι κρίσιμο για έναν macro, αλλά είναι επιθυμητό από πολλούς χρήστες. Ο Samyang, οπτικά μιλώντας, αλλά και σαν ποιότητα κατασκευής, παίζει κάπου ανάμεσα στο μέσο και την κορυφή του συνόλου, δυστυχώς όμως πολλοί αγοραστές θα προτιμήσουν έναν "γνωστό" και "επώνυμο" φακό, όταν αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο δίλλημα.

Σε mirrorless συστήματα, τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μία ή δύο επιλογές για κάθε σύστημα, όσον αφορά σε macro φακούς. Στο MFT υπάρχουν δύο εγγενείς επιλογές (Olympus 60mm f/2.8 και Panasonic 45mm f/2.8), η Fuji και η Sony έχουν από έναν (60mm f/2.4 και  90mm f/2.8). Βέβαια, σε όλα αυτά τα συστήματα, μπορεί να προσαρμόσει κάποιος οποιονδήποτε φακό DSLR ή και από παλιότερα φιλμ συστήματα.

Στα MFT και Fuji-X, όπου δοκιμάστηκε ο φακός, το πρόβλημα είναι πως οι υπάρχουσες επιλογές είναι "short" macros, πράγμα που περιορίζει σε κάποιες εφαρμογές. Για παράδειγμα, στη φωτογράφηση εντόμων, η απόσταση εστίασης μπορεί να είναι αρκετά μικρή, με αποτέλεσμα το θέμα να ενοχληθεί. Η δυνατότητα χρήσης ενός ανάλογου εστιακού μήκους 150mm ή 200mm σε macro, με τον Samyang, δίνει περισσότερη άνεση. Να σημειωθεί επίσης πως Fuji 60mm f/2.4 δεν είναι πραγματικός 1:1, αυτό η Fuji θα το φροντίσει με έναν 120mm f/2.8 lens που είναι ήδη στο πρόγραμμα. Ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για τηλεφακό, όπως σχολιάστηκε παραπάνω.

Για τα δύο αυτά συστήματα, τα 150 or 200mm, ειδικά με ένα φωτεινό διάφραγμα f/2.8 είναι επίσης χρήσιμα για γενική φωτογραφική χρήση. Προκύπτει και στις δύο περιπτώσεις ένας πολύ ικανός φακός πορτραίτου, χωρίς παραμορφώσεις και ωραίο bokeh. Σημαντικό είναι επίσης να σημειώσουμε ότι, το βινιετάρισμα και τα χαρακτηριστικά οξύτητας, βελτιώνονται με τους crop αισθητήρες.

 Σαν μια τελευταία σημείωση, θα ήθελα να τονίσω, για μια ακόμα φορά, πόσο δύσκολο είναι να εστιάσει κάποιος χειροκίνητα με μια μοντέρνα DSLR, χρησιμοποιώντας το οπτικό σκοπευτικό. Στην πραγματικότα, θεωρώ πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο με macro φακό, σε πραγματικές συνθήκες. Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο, αφορά τη χρήση του live view, πρακτικά καθιστώντας την DSLR το ανάλογο μιας mirrorless χωρίς EVF. Από την άλλη πάντως, αν το project περιλαμβάνει τη χρήση περιβάλλοντος στούντιο (τρίποδο, έλεγχος του φωτισμού, focus stacking), μικρό το πρόβλημα, και η ακρίβεια στον έλεγχο της εστίασης με τον Samyang θα αποδειχτεί και ευχάριστη και αποτελεσματική.

Ακολουθεί μια μικρή συλλογή φωτογραφιών με τον Samyang. Η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά φαίνεται στη λεζάντα της εκάστοτε φωτογραφίας. Τα διαφράγματα ήταν μεταξύ f/8 and f/11 κυρίως (υπάρχουν καναδυό φωτογραφίες στο f/4-5.6) . Όλες είναι handheld και κυρίως με διαθέσιμο φως:

Για μια ακόμα φορά, ιδιαίτερες ευχαριστίες στους φίλους μας στο All About Digital του Μάρκου Σταυρινάκη, για τη διάθεση του φακού προς δοκιμή.

 

Samyang 135mm f/2 ED UMC (μέρος 2ο)

Samyang 135mm f/2 ED UMC (μέρος 2ο)

0