Samyang 135mm f/2 ED UMC (μέρος 2ο)

Samyang 135mm f/2 ED UMC (μέρος 2ο)

Συνεχίζοντας από την προηγούμενη δημοσίευση, εδώ είναι το δεύτερο μέρος του review του Samyang 135mm f/2, αυτή τη φορά με μια Fuji X κάμερα.

Ό,τι έχουμε ήδη πει και αφορά στην ποιότητα κατασκευής και την εμπειρία χρήσης, συνεχίζει να ισχύει, φυσικά. Και πάλι, θα συνιστούσα τη χρήση ενός battery grip (αλλά και ένα έξτρα μεγαλύτερο "dummy" grip θα έκανε την ίδια δουλειά), στην Fuji που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, για να διευκολυνθεί η χρήση, μιας και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγαλούτσικο και σχετικά βαρύ φακό.

Σε όρους APS-C, ο Samyang μετατρέπεται σε έναν "long portrait" φακό, παρόμοιο με τους διάφορους σταθερούς φακούς για 35mm format στα 180-200mm. Σαν αποτέλεσμα, είναι πολύ χρήσιμος για πορτραίτο, δίνοντας ένα ιδιαίτερο ύφος σε τέτοιες χρήσεις. Παραμένει, ασφαλώς, ένας τηλεφακός για οποιαδήποτε σχετική δουλειά. Τον χρησιμοποίησα σε μια ποικιλία από φωτογραφίες, μέχρι και για candid φωτογραφία (μπορείτε να δείτε στο άλμπουμ, στο τέλος του άρθρου, σχετικά): σίγουρα βέβαια δεν είναι ο πλέον διακριτικός φακός που μπορείτε να επιλέξετε!

Πάνω στην X-T1, ο Samyang είναι απόλαυση στη χρήση: αυτή η κάμερα διαθέτει πιθανότατα το καλύτερο υποσύνολο βοηθημάτων για χειροκίνητη εστίαση, που μπορείτε να βρείτε. Σαν μια προειδοποίηση για τον πιθανό αγοραστή, η σωστή χειροκίνητη εστίαση παραμένει μια ικανότητα που πρέπει να κατακτήσει κάποιος, αλλά, παρ'όλα αυτά, η X-T1 βοηθάει τρομερά. Έχοντας έναν μεγαλύτερο αισθητήρα από την E-M1, από το προηγούμενο άρθρο, προσφέρει επίσης πιο ρηχό βάθος πεδίου, για το ίδιο κάδρο και διάφραγμα. Κοιτάξτε για παράδειγμα τη φωτο με τα δύο γατάκια, στο άλμπουμ: τα μάτια στο μπροστινό είναι απολύτως sharp, ενώ το πίσω είναι σαφώς εκτός εστίασης. Και εδώ το διάφραγμα ήταν f/3.5. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να πετύχει κάποιος ακριβώς το βάθος πεδίου που θέλει, αλλά τα αποτελέσματα θα τον επιβραβεύσουν χωρίς αμφιβολία.

Μια διευκρίνηση για τις φωτογραφίες: μερικές απ'αυτές, με ζώα, τόσο σ'αυτό όσο και στο προηγούμενο άρθρο, έχουν ένα τύπο pattern στα σημεία που είναι εκτός εστίασης. Αυτό προέρχεται από το μεταλλικό δίχτυ που χρησιμοποιείται στα κλουβιά των ζώων, και δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει με το φακό ή τις κάμερες.

 Μιλώντας τώρα για τον συνδιασμό κάμερας/φακού, η X-T1 με τον Samyang 135mm παράγει εκπληκτική ποιότητα φωτογραφίας. Το γράψιμο του X-Trans, σε συνδιασμό με την οξύτητα και το contrast του φακού, έχουν σαν αποτέλεσμα ζωντανές, λεπτομερείς εικόνες. Το βινιετάρισμα είναι και εδώ πολύ χαμηλό: στην πραγματικότητα, συνήθως έμπαινα στον πειρασμό να προσθέσω βινιέτα στην επεξεργασία, πράγμα που έκανα κάποιες φορές...

Η Fuji προς το παρόν δεν έχει γρήγορους σταθερούς φακούς telephoto. Ο φακός του συστήματος πιο κοντά στον Samyang είναι ο εκπληκτικός 50-140mm f/2.8, που διαπρέπει σε ποιότητα εικόνας, ποιότητα κατασκευής, αλλά και ευελιξία. Είναι weather sealed και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τον teleconverter 1.4x που παρουσίασε πρόσφατα η Fuji. Κάποιοι ωστόσο μπορεί να τον θεωρούν μεγάλο και βαρύ, και ίσως δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον να δουλεύουν στα χαμηλότερα χιλιοστά. Όντας σε λιγώτερο από τη μισή τιμή, ο Samyang είναι μια εξαιρετική πρόταση, καθώς είναι και 1 στοπ πιο φωτεινός. Αυτό που μπορώ να πω, βλέποντας τα αποτελέσματα, είναι πως, οπτικά, στέκεται άνετα μεταξύ των καλύτερων φακών Fujinon.

Μια τελευταία σκέψη για τον Samyang: αν συμβαίνει να έχετε πάνω από ένα σύστημα (π.χ. δυο διαφορετικά mirrorless, ή μια DSLR και μια mirrorless, κλπ), αυτός ο φακός γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία. Απλά αγοράστε τον στην έκδοση με το μεγαλύτερο flange distance (Canon ή Nikon) και χρησιμοποιείστε adapters για προσαρμογή σε άλλες κάμερες. Αν είναι στο στυλ σας ένα φωτεινός τηλεφακός, με σπουδαία οπτικά και αξιόπιστη ποιότητα κατασκευής, ο Samyang 135mm f/2 ED UMC είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε.

Για μια ακόμα φορά, ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κατάστημα φωτογραφικών του Μάρκου Σταυρινάκη, για το φακό, τον αντάπτορα και την υποστήριξη γενικά. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βαγγέλη Ψαθά της Fuji Hellas, για την παραχώρηση της X-T1.


Samyang 100mm ED UMC f/2.8 macro

Samyang 100mm ED UMC f/2.8 macro

Samyang 135mm f/2 ED UMC (μέρος 1ο)

Samyang 135mm f/2 ED UMC (μέρος 1ο)

0